Estudi biomecànic de la petjada, què és i quins beneficis té?

Un estudi biomecànic de la trepitjada o marxa és un conjunt de proves diagnòstiques realitzades per un especialista en podologia i amb tecnologia d’alta precisió que ens permet conèixer i prevenir possibles patologies i lesions del peu, així com la seva relació amb altres estructures com el genoll, el maluc o la columna.

A través d’aquesta complerta exploració es pot conèixer la manera de caminar o correr d’un pacient, podent així arribar a prevenir o curar l’aparició de lesions musculars i osteoarticulars com tendinitis, fascitis plantar, metatarsalgia (dolor al metatars), callositats, esquinços, peus plans o cavos…

Com és l’estudi biomecànic a la nostra clínica?

1. Entrevista o anamnesis

El nostre podóleg realitzará una serie de preguntes tals com: motiu de la visita, localització i tipus de dolor, tipus de calçat que utilitza, pes, esports que realitza,etc. També és important coneixer antecedents mèdics propis i familiars, medicació que pren, alergies medicamentoses i d’altres.

2. Exploració en camilla

Començem l’exploració amb el pacient es tombat boca amunt a la camilla. Aquí valorem la localització del dolor per coneixer quines estructures del peu estan afectades. També valorem el tipus de peu i desviacions del peu com per exemple: peu plà, peu cavo, metatars adducte o galindons .

Seguidament valorem si el pacient té una cama més llarga que una altra (dismetries), rotacions de maluc, alineació de la tibia i la ròtula i alineació de les cames per descartar genu valgo/varo.

3. Tests biomecànics de peu

Després de l’exploració a camilla, el pacient es col·locarà de peu i el podòleg realitzarà una sèrie de tests per avaluar la funcionalitat i mobilitat del peu. També es comprova l’alineació del calcani i del migpeu, per poder determinar si es troba en una posició neutra, pronada o supinada.

4. Exploració postural en bipedestació

Seguidament, el pacient es posarà de peu i quiet, aquí realitzarem un estudi postural. Evaluarem si existeixen basculacions a les escàpules, a la pelvis, desalineacions de la columna vertebral , desalineacions en les cames i en el peu. Realitzarem una sèrie de tests per tal de comprovar que l’esquena té una bona mobilitat i que no existeixen bloquejos a la zona del maluc.

5. Estudi de la petjada plantar informatitzada

Aquesta part de l’estudi biomecànic és en estàtic el completem gràcies a la plataforma de pressions. Evaluarem els punts de màxima pressió del peu, el centre de gravetat del pacient i també el pes de càrrega de cada cama.

6. Estudi de les pressions en dinàmica

El pacient camina sobre la plataforma de pressions i això ens permet analitzar els peus en moviment i obtenir dades minuciones com per exemple en quin moment el peu comença a pronar o supinar, com es desplaçen les pressions, com rota el peu i quina estructura pateix la màxima pressió, etc.

7. Estudi cinemàtic de la marxa i la carrera

L’estudi acaba amb la filmació del pacient caminant en una cinta de córrer. Gràcies a la tecnologia, obtenim el v´ídeo en camara lenta i ens permet analitzar tots els moviments de la pasa, així com la seva repercussió en genoll o maluc.

8. Explicació de resultats i proposta de millores

Una vegada realitzat l’estudi, l’especialista explica tots els resultats obtinguts i resol tots els dubtes del pacient.

Si les proves realitzades a l’estudi han sortit majoritàriament malament, el podòleg determinarà si és necessari realitzar un tractament de plantilles personalitzades.

També aconsellarà millores en el calçat, pautarà exercicis o estiraments específics si és necessari.

9. Presa de motlles amb sistema 3D

Si les plantilles personalitzades són necessàries, s’escaneja el peu amb el sistema 3D d’alta precisió, amb el qual obtenim un motlle virtual del peu.

El nostre laboratori de plantilles s’encarregarà de confeccionar la plantilla personalitzada gràcies a les dades del sistema 3D i la prescricpció que el podòleg facilita.

10. Entrega de plantilles personalitzades

La plantilla està llesta en 7-10 dies laborables i s’entrega al pacient en una visita on es proven i s’ensenya al pacient com utilitzar-les i cuidar-les.

Al cap d’uns 15 dies es realitza una visita de revisió totalment gratuïta per avaluar com està funcionant el tractament.

    ¿Quieres más información?