Callus als Peus: Causes, Símptomes i Tractaments

Los callos plantares se forman por fricción o presión excesiva en la piel. Tot i ser comuns, poden causar molèsties i dolor en caminar o en utilitzar calçat ajustat.

Causes:

Els callos plantars es formen a causa de la fricció o pressió excessiva sobre la pell. Això pot ocórrer per l’ús de sabates ajustades, caminar descalç sobre superfícies àsperes o per deformitats en els peus.

Símptomes:

Els símptomes dels callus plantars inclouen àrees engrossides de pell que poden ser groguenques o grisenques en aparença. Sovint, tenen una superfície molt dura i poden ser molt dolorosos. El pacient reporta una sensació de “tenir un clau a la planta”. Els callus plantars apareixen en les zones de pressió: sobre els metatarsians i les puntes o zones superiors dels dits.

Tractaments:

El maneig dels callus plantar als peus implica generalment reduir i eliminar la pell engrossida per alleujar el dolor i prevenir-ne la recurrència mitjançant tractaments personalitzats. Alguns d’aquests tractaments inclouen:

  • Quiropòdia: Un tractament indolor i efectiu per eliminar els callus o durícies de manera immediata.
  • Plantilles personalitzades: Si es detecta una malformació o una petjada incorrecta que contribueix a la formació del callus plantar , es recomanen plantilles fetes a mida per prevenir-ne la recurrència i reduir la pressió sobre la zona afectada.
  • Pròtesis de silicona: En casos on el callus plantar apareix a causa de malformacions als dits, com ara dits en urpa o galindons, es pot suggerir l’ús de pròtesis de silicona fetes a mida per evitar la fricció directa del calçat amb la pell, reduint el dolor i prevenint la formació de callus plantar.
  • Hidratació amb cremes específiques: Es proposa un pla de tractament amb cremes hidratants adaptades al tipus de pell del pacient i a la gravetat del callus plantar per prevenir-ne l’aparició.
  • Cirurgia reconstructiva del peu: en casos més complicats, pot ser necessària la cirurgia. Aquesta intervenció té com a objectiu alinear la posició dels ossos per reduir les pressions causades per la deformitat inicial i evitar la formació de callus plantar i durícies.

Prevenció

Per prevenir la formació de callus als peus, és important utilitzar calçat adequat i còmode que no causi fricció ni pressió excessiva sobre la pell. Es recomana evitar caminar descalç sobre superfícies rugoses i mantenir una bona higiene i cura dels peus, com ara mantenir la pell neta i hidratada.

Els callos als peus, malgrat ser comuns i generalment no ser un problema greu de salut, poden causar molèsties i dolor si no se’ls tracta adequadament. Així doncs, amb el tractament adequat i mesures preventives, es pot alleujar el malestar causat pels callus plantars i prevenir-ne la recurrència, mantenint així la salut i comoditat dels peus. En resum, és important mantenir una atenció adequada als callos als peus per evitar possibles complicacions.

A Caminem, entenem la importància de la salut, per això, et recomanem acudir amb freqüència a l’atenció del podòleg. A més a més, la detecció precoç de problemes podològics pot ajudar a prevenir possibles complicacions futures. Som especialistes en el cuidat de peus, oferim un conveni especial amb el Departament de Salut i el CAP. Informa’t trucant al 931789572 o reserva la teva cita directament aquí.