Ungla Encarnada: Causes, Prevenció i Tractament

Les ungles encarnades són un problema comú que pot causar molt de dolor i incomoditat.

Aquest article et proporciona informació sobre les causes, la prevenció i el tractament de les ungles encarnades per ajudar-te a mantenir els teus peus sans i lliures de problemes.

Què és una Ungla Encarnada?

Una ungla encarnada es produeix quan la vora de l’ungla del peu creix dins de la pell circumdant, provocant dolor, enrogiment, inflamació i, en alguns casos, infecció.

Les ungles dels dits grossos del peu són les més afectades, però qualsevol ungla pot encarnar-se.

Causes de les Ungles Encarnades:

Les ungles encarnades poden ser causades per diverses raons, incloent:

 1. Tall Incorrecte de les Ungles: Tallar les ungles massa curtes o de manera arrodonida pot fer que les vores creixin dins de la pell.
 2. Calçat Ajustat: Portar sabates que són massa estretes o punxegudes pot pressionar les ungles i provocar que es clavin a la pell.
 3. Lesions als Dits: Colpejar-se el dit o altres traumatismes poden causar que l’ungla creixi de manera anormal.
 4. Genètica: Algunes persones tenen ungles corbades de manera natural que són més propenses a encarnar-se.
 5. Higiene Pobre: No mantenir els peus nets i secs pot augmentar el risc d’infecció i ungles encarnades.

Prevenció de les Ungles Encarnades

La prevenció és clau per evitar el dolor i la incomoditat associats a les ungles encarnades. Aquí tens alguns consells útils:

 • Talla Correctament les Ungles: Talla les ungles rectes, evitant arrodonir les cantonades. No les tallis massa curtes.
 • Utilitza Calçat Adequat: Porta sabates que siguin còmodes i que no pressionin els dits dels peus. Evita les sabates massa estretes o amb punxes molt tancades.
 • Higiene dels Peus: Mantén els peus nets i secs. Renta’ls diàriament amb aigua i sabó, i asseca’ls bé, especialment entre els dits.
 • Evita els Traumatismes: Protegeix els teus peus de cops i lesions. Si practiques esports, assegura’t de portar calçat adequat.
 • Revisió Regular: Inspecciona regularment les teves ungles per detectar qualsevol signe de problemes i actua de seguida si notes alguna anomalia.

Quan Consultar un Podòleg

El podòleg és el professional especialitzat en la cura dels peus, i és la persona adequada per tractar problemes d’ungles encarnades que no es poden gestionar fàcilment a casa.

És important buscar l’ajuda d’un podòleg en les següents situacions:

 • Infecció: Si notes pus, mal olor, enrogiment que s’estén o calor a la zona afectada, ja que aquestes són senyals d’infecció.
 • Dolor Intens: Si el dolor és molt fort i no millora.
 • Condicions Preexistents: Si tens diabetis, problemes de circulació o altres condicions que poden complicar la curació.
 • Reincidència: Si les ungles encarnades són un problema recurrent.

El podòleg pot oferir tractaments més avançats, com:

 • Quiropòdia Desclavar l’ungla de manera segura amb materials especialitzats.
 • Tractament farmacològic: Si l’ungla està molt encarnada i existeix infecció o inflamació, el podòleg pot receptar i recomanar un tractament medicamentós.
 • Cirurgia Menor: En casos greus, es pot requerir una petita cirurgia per eliminar una part de l’ungla o la matriu ungueal per prevenir futures encarnacions. Aquest és un tractament definitiu i molt senzill.

A Caminem, som especialistes en el cuidat de peus, oferim un conveni especial amb el Departament de Salut i el CAP per a l’atenció gratuïta a pacients diabètics diverses vegades a l’any. Informa’t trucant al 931789572 o reserva la teva cita directament aquí.